Čtyřnásobný vítěz

Soutěž GRAND PRIX ovocných destilátů FLORA KOŠT Olomouc je vrcholným kláním, kde se pod vedením profesora Balíka z Lednické fakulty Mendelovy univerzity anonymně setkávají úspěšné vzorky z lokálních krajových koštů s destiláty z pěstitelských pálenic a řemeslných ovocných lihovarů. Hodnotitelské komise jsou složeny ze zástupců Mendelovy univerzity v Brně, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Unie destilatérů ČR a dalších odborníků na ovocné destiláty.

Letošní soutěžní přehlídka Flora Košt Olomouc 2021 byla pro nás jednou z nejúspěšnějších v celé její osmnáctileté historii. Zvítězili jsme ve čtyřech kategoriích!

První místo v náročné kategorii destilátů z vína a hroznů si již tradičně odnáší naše vínovice. V kategorii specialit jsme získali dokonce 1. i 2. místo – zvítězila malinovice, která těsně předstihla pálenku z ananasu. Velmi nás potěšilo i vítězství naší oblíbené mirabelkovice v kategorii ostatních slivoní a jeřabinovice v prestižní kategorii oskeruší a jeřábů.

Za nejcennější trofej však považujeme cenu Unie destilatérů za nejlepší kolekci destilátů, kterou si odnášíme již popáté.

 

Ing. Zdeněk Musil při předávání cen na Flora Košt 2021