Moštování

Tuto sezónu 22/23 již nemoštujeme !

Moštování bude probíhat tuto sezónu opět výměnnou formou – tzn. že na 1 litr moštu budete potřebovat 2 kg jablíček, a to v naše běžné otevírací hodiny:

úterý + čtvrtek 8-16 hodin

sobota  10-17 hodin

PRAVIDLA MOŠTÁRNY

1.Dovezená jablka musí být dostatečně vyzrálá a bez plísní.

2. Čerstvý mošt stáčíme pouze do vámi přinesených nádob.

3. Cena za 1 litr moštu je 15 Kč. V této ceně je zahrnuto omytí ovoce, moštování a také likvidace výlisků.

Jedná se o čerstvou (nepasterizovanou) přírodní šťávu z jablek v neředěné a chuťově neupravené formě. Je tedy možné ji skladovat v lednici pouze po dobu přibližně 3 dnů.

Pro prodloužení skladovatelnosti lze využít několika metod:

Zamražení

-nejjednodušší způsob konzervace moštu

-mošt stačí stočit do PET lahví a uschovat v mrazáku na téměř libovolnou dobu

-po rozmražení je mošt bez větší změny na chuti

Křen

-křen selský našel své uplatnění v konzervárenství díky obsaženým fytoncidům, které braní mikroorganismům v jejich růstu

-přidáním do moštu dosáhnete zcela přírodního zakonzervování a navíc dodáte šťávě charakteristickou, lehce štiplavou chuť

-dávkování je přibližně půl lžíce na 1 litr jablečného moštu

Pasterizace

-u této metody se šťáva zahřeje na cca 70 – 80 ºC po dobu 20 minut a ještě za tepla se přeleje až po okraj do čistých PET lahví  (aby v nich nezbyl žádný vzduch)

-nevýhodou může být lehká změna chuti a složení

Sorban draselný

-jeden ze způsobů chemické konzervace

-přidáním dochází k inhibici kvasinek a plísní

-často se kombinuje s tepelnou úpravou