Mnohokrát oceněný autorský řemeslný lihovar se pyšní řízeným kvašením ovoce, originální destilační aparaturou s tradičními prvky i vlastními inovacemi a zejména nadšeným tvůrčím přístupem a otevřeností.

O lihovaru

Palírnu Radlík jsme založili jako pěstitelskou pálenici v roce 1998 a od roku 2001 máme i koncesi na ovocný lihovar. Byla to však spíše hobby záležitost, neboť na mafiánském trhu přesyceném miliony litrů nezdaněného lihu jsme nechtěli působit. Teprve po metanolové aféře se vytvořily podmínky pro solidní podnikání. Následně se nám podařilo přikoupit okolní zdevastované stavby a v roce 2018 jsme palírnu významně rozšířili a modernizovali. Tentokrát jsme do tradiční technologie zakomponovali i řadu vlastních inovací, které nám umožňují lépe autorsky ovlivňovat tvorbu produktu.

Destilační zařízení

Na základě dvacetileté zkušenosti jsme navrhli originální destilační aparaturu, která nám plně umožňuje přizpůsobit se charakteru ovoce, vytvářet nejjemnější destiláty a přitom zachovat plnost ovocných vůní a chutí.

Nestačí množství čidel v aparatuře, ale po kapkách ochutnáváme a řídíme destilaci. Každá šarže je následně senzoricky laděna mistrem destilatérem.

Nové destilační zařízení bylo vyrobeno dle našeho originálního návrhu. Srdcem je dvoukotlová aparatura skládající se ze surovinového kotle o objemu 400 litrů a druhého, tj. rektifikačního kotle, na 200 litrů. Zvláštností je, že druhý kotel je opatřen rektifikační nástavbou o třech patrech, ve kterých při jejich uzavření dochází prakticky k opakovanému pálení. Pokud jsou tedy patra otevřená, je destilát pálen dvakrát, pokud všechna uzavřeme, pálíme 5krát. Zařízení umožňuje destilatérovi otevíráním pater měnit v průběhu pálení parametry destilace, a tak citlivě reagovat na charakter destilátu, který se v průběhu pálení mění. Vybrané frakce můžeme navíc upouštět do zásobníku, ze kterého je opět přečerpán do druhého kotle a opakovaně přepálit.

Další inovací je, že v druhém kotli je klasický plynový atmosférický hořák nahrazen infračerveným zářičem, který umožňuje citlivější regulaci ohřevu, a tak lepší oddělení frakcí.

Tento způsob umožňuje vytvořit destilát, který je podstatně jemnější, ale plně si zachovává maximum typického ovocného charakteru.

Druhým destilačním zařízením je menší aparatura, která umožňuje kompletní hlídání teplot páry, vody, destilátu, deflegmace, tlaku, bohatosti aroma a jejich přesné nastavení na LCD dotykové obrazovce, včetně zápisu historie destilace k další analýze. Toto aparatura je vybavena i aroma košem v parním dómu pro maceraci bylinek atd.

Toto zařízení používáme pro některé speciality a průtahové destiláty.

Zpracování ovoce

Pěstitelské pálení nám ukázalo, jak lidé oceňují, když mohou vidět celou výrobu destilatu. Tento otevřený přístup uplatňujeme i v lihovaru. Celý proces výroby můžete sledovat při návštěvě palírny, pomocí videí i připravovaných on-line kamer.

Ruční zpracování v malém kolektivu nadšenců nám umožňuje hlídat kvalitu v celém procesu. Používáme i tzv. řízené kvašení. Spočívá v tom, že vedle úpravy pH, výběru kvasinek, živných solí atd je naší specialitou kvašení v uzavřených vinifikátorech, kde počítačově regulujeme teplotu a míchání kvasu.

Ctíme a dodržujeme všechny zásady tradičního domácího pálení a rozvíjíme je moderními postupy. Jsme však i fascinováni alchymií těchto procesů, v nichž vedle rozmanitosti přírody, tajemnosti mikroorganismů hraje roli i náhoda a těžko předvídatelné působení času.

Přehrát video

Zrání, blendování

Maximální pozornost věnujeme zrání destilátu. Základem je klasické působení času v nerezových nádržích a malých dřevěných soudcích. Využíváme však i moderní postupy zrychleného zrání jako je provzdušňování, ultrazvuk i změny teplot.

Stejně jako při výrobě koňaků a whisky je u nás klíčová činnost mistra blendera. Spočívá v tom, že míchá a vylaďuje uzrálý destilát z různých frakcí, ročníků, stáří a někdy i různých odrůd téhož ovoce. Tento autorský přístup není u ovocných destilátů běžný. Vedle toho vyrábíme i malé šarže jednoodrůdových, ročníkových či jednosudových destilátů.

Naše ocenění 

Naše destiláty jsou dlouhodobě oceňovány na nejprestižnějších soutěžích u nás i v zahraničí. Mezi nejvýznamnější trofeje patří například cena za „Obec s nejlépe hodnocenými vzorky“, kterou jsme získali v roce 2011 a 2019 na Vizovickém Trnkobraní. Jsme i trojnásobnými držiteli Šampiona koštu na Floře košt Olomouc. Tam jsme i čtyřikrát obdrželi cenu Unie Destilatérů za nejlepší kolekci destilátů.

Kvalitu našich destilátů jsme si ověřili i v Americe na San Francisko Word Spirit Competition, kde jsme v konkurenci nejvýznamnějších světových výrobců získali roce 2018 tři stříbrné medaile.

FLORA KOŠT OLOMOUC

4X NEJLEPŠÍ KOLEKCE DESTILÁTŮ

3X ŠAMPION KOŠTU

15X VÍTĚZ KATEGORIE

JELÍNKŮV VIZOVICKÝ KOŠT

2X OBEC S NEJLÉPE
HODNOCENÝMI VZORKY
(2011 A 2019)

11X VÍTĚZ KATEGORIE

SAN FRANCISCO WORLD SPIRITS COMPETITION

3 STŘÍBRNÉ MEDAILE

JABLKOVICE ZE SUDU
VÍNOVICE ZE SUDU
BEZINKOVICE

LAUGARICIO SPIRITUS SLOVAKI

ZLATÝ A STŘÍBRNÝ DIPLOM

PRAŽSKÝ KOŠT

2X VÍTĚZ KATEGORIE
NEJLEPŠÍ KOLEKCE

Naše destiláty

Díky naší technologii, zkušenostem i pečlivé rukodělné práci jsou naše destiláty jemné, velmi čisté v chuti i vůni, s typickým ovocným charakterem. Pro tyto vlastnosti jsou vhodné i k ředění nebo do koktejlů.
V našem sortimentu jsou destiláty jak odrůdové, tak i ty, které blendujeme z vyváženého poměru několika odrůd. Pyšníme se i pravými destiláty z mnoha netradičních druhů ovoce. V soudcích nám dozrávají jejich zlaté verze.

Kontakt

Palírna – Pěstitelská pálenice + Ovocný lihovar

Pražská 161, Radlík, Jílové u Prahy, 254 01

tel.: +420 224 282 693
e-mail: palirnaradlik@seznam.cz

Kancelář Praha
tel: +420 224 231 834
e-mail: apros@centrum.cz

Provozní doba:
Úterý a čtvrtek – 8:00 do 16:00 hod
Sobota a neděle – 10:00 do 17:00 hod
Pondělí, středa, pátek – ZAVŘENO